6 Bacaklı “Şanslı” Buzağıya Yakın Doğu Üniversitesi Hayvan Hastanesi’nde 4 Saat Süren Başarılı Operasyon
Date Added: 08 December 2015, 07:47

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dikmen bölgesinde Yusuf Şanlıer’e ait çiftlikte 6 bacaklı olarak dünyaya gelen buzağı, Yakın Doğu Üniversitesi Hayvan Hastanesi’de başarılı bir şekilde opere edildi. Doğum sonrası yapılan incelemelerde normal bacakları dışında sırt bölgesinde ilave 2 bacak daha tespit edilen buzağıda, ilave bacaklar yapılan başarılı bir  operasyonla vucüttan uzaklaştırıldı.

Operasyon 4 Saat Sürdü…

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, YDÜ Hayvan Hastanesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Osman Ergene, operasyonun 4 saat sürdüğünü, çok komplike ve zor olan bu operasyonu başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini belirtti. Operasyon sonrası buzağının ayağa kalkması ve emme refleksinin yerine gelmesinin çok iyi olduğunu belirten Ergene, yine de operasyon sonrası 48 saatlik kritik bir sürecin kendilerini beklediğini açıkladı. Bu süreç içerisinde buzağının YDÜ Hayvan Hastanesi’nde gözetim altında tutulacağını ve gerekli tüm bakım ve uygulamaların yapılacağını, buzağının yaşama tutunabilmesi için de tüm imkanların kullanılacağını belirtti.

Prof. Dr. Perran Gökçe: “Buzağıya Sağlığını Kazandırdığımız İçin Mutluyuz”

Buzağının operasyonunu gerçekleştiren YDÜ Hastanesi Cerrahi Anabilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Perran Gökçe ise operasyon hakkında teknik bilgiler verdi. Gökçe; operasyon sırasında sırt omurları üzerine yerleşmiş olan iki ilave bacağın daha önce radyolojik muayenede belirlendiği gibi, ön bacaklara ait tüm kemiksel yapıları içerdiğini, sırt omurları ile kemiksel bir bağlantısının olmadığını ancak boyun bölgesinden bacak kemiklerine uzanan tendon ve damar yapılarının varlığının  gözlendiğini belirtti. Söz konusu bacakların altında yerleşmiş olan basket topu büyüklüğündeki yumuşak kitlenin de gelişme anomalisi olan ikiz yavrunun iç organ kalıntılarını barındırdığının tespit edildiğini ve ilave iki bacak ve sözü edilen yumuşak kitlenin uzaklaştırılarak bölgenin başarılı bir şekilde kapatıldığını açıkladı.

Ameliyatın başarılı geçtiğini ve buzağının sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Prof. Dr. Perran Gökçe, “buzağımız ameliyattan yarım saat sonra ayağa kalktı. Emmesi ile ilgili bir sorun da bulunmuyor fakat biz henüz sadece serum ile beslenmesini sağlıyoruz. Şimdilik sağlığı yerinde görünüyor. Gelişim anomalisi ile dünyaya gelmesi sebebiyle kritik bir vaka olduğu için durumunu takip ediyor olacağız” dedi. KKTC ve Yakın Doğu Üniversitesi Hayvan Hastanesi adına bir ilki başardıklarını ve dahası buzağının hayatını kolaylaştırarak onu KKTC ekonomisine kazandırdıkları için mutlu olduklarını ifade eden Prof. Dr. Perran Gökçe, “Buzağı, sırtındaki yükler nedeniyle rahatça yürüyemiyordu, denge kuramıyordu. Hastanemizin imkanları olmasaydı buzağı kesilecekti. Şimdi geçirdiği operasyon sonrası kendisini KKTC ekonomisine kazandırdık” dedi.

“Şanslı” İsmi Konuldu…

Buzağının yaşama tutunabilme ve de hayatına devam edebilme fırsatı doğduğu için, 6 bacaklı doğan veYDÜ Hayvan Hastanesi’nde başarılı bir şekilde opere edilen buzağıya Hayvan Hastanesi personeli tarafından “Şanslı” ismi konuldu.