Tolun; Sağlıklı Bir Turizm Destinasyonu İçin Hayvan Sağlığı Hayatı Önem Taşıyor
Date Added: 25 December 2014, 06:19


KITSAB Başkanı Orhan Tolun YDÜ Hayvan Hastanesi’ni ziyaretinde sağlıklı bir turizm destinasyonu için hayvan sağlığının hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Yakın Doğu Üniversitesi (Near East University Cyprus) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre; Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte YDÜ Hayvan Hastanesi’ni ziyaret eden Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun, sağlıklı bir turizm destinasyonu için hayvan sağlığının hayati önemi olduğuna dikkat çekti. KITSAB heyetine ziyarette Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Savaşan ile Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Memduh Esendal bilgi verdi.


Savaşan; Turizm Endüstrisi 6,6 Trilyon USD’ye Ulaşarak, 101 Milyon Kişiye Istihdam Olanağı Yaratmıştır…
Açıklamada, Dünya Turizm Örgütü’nün verilerine göre 2013 yılında uluslararası seyahate çıkan kişi sayısının 1 Milyar 87 Milyon’a ulaştığını söyleyen Ahmet Savaşan’ın, Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi’nin 2013 yılı raporlarına göre, 2012 yılında Dünya’da turizm ve seyahat endüstrinin doğrudan veya dolaylı olarak yarattığı toplam ekonomik büyüklüğün 6,6 Trilyon Dolara ulaştığını ve 101 Milyon kişiye istihdam olanağı yarattığını vurguladığı bildirildi.


Hayvansal Gıdalar Turizm Açısından Farklı Bir Yere Ve Öneme Sahiptir…

Turizm sisteminin oldukça karmaşık olduğunu ve bu sistemin birçok bileşeni bulunduğunu anlatan Savaşan, turizmde, doğal kaynaklar, çevre, eğlence, etkinlik, konaklama, ulaşım, çekicilik, rekreasyon, yiyecek, içecek, misafirperverlik, yönetişim ve kültürün çok önemli yeri olduğuna işaret etti. Bu bileşenlerin içinde hayvansal yiyeceklerin diğerlerinden farklı bir yere ve öneme sahip olduğunu vurgulayan Savaşan Dünya’daki hastalıkların büyük oranının hayvansal kaynaklı olduğunu da sözlerine ekledi.

Turistler Hayvansal Kaynaklı Hastalıkların Kol Gezdiği Bir Ülkeye Gitmez…
YDÜ Kurucu Rektörü Dr. Suat İ. Günsel’in ana hedefinin sağlıkta toplumun tümünü kucaklayabilecek bir yapı kurmak olduğunu ifade eden Savaşan “Turistler hayvansal kaynaklı hastalıkların kol gezdiği bir ülkeye gitmezler. Dolayısıyla da bir ülkedeki hayvanların ve hayvansal ürünlerinin sağlıklı olması turizmi doğrudan etkilemektedir. YDÜ olarak bizler gerek ülkemizde yaşayan insanlarımızın sağlığı, gerekse de ülke turizminin sürdürülebilir gelişmesi bakımından insan ve hayvan sağlığına yönelik gereken bütün hizmetleri uluslararası standartta sunuyoruz” dedi.


Prof. Dr. Esendal: Hayvan Sağlığının İnsan Sağlığı Ve Refahı Üzerine Olumlu Etkileri Vardır…
YDÜ Hayvan Hastanesi’nin, hayvan sağlığına yaptığı büyük yatırım ile sunduğu hizmetlerinin Kıbrıs adası ile sınırlı kalmayacağını vurgulayan Prof. Dr. Ömer Memduh Esendal ise yaptığı konuşmada “YDÜ Hayvan Hastanesi ekipman ve uzman kadrosu ile bölgenin en kapsamlı ve donanımlı hastanesi konumundadır” dedi. Esendal “bugün Dünyada Tek Sağlık Konsept’nin önemi her zeminde bilimsel otoritelerce gündeme getirilmektedir. Tek Sağlık, sağlıklı insan için sağlıklı hayvanın gerekliliği üzerine şekillenmekte, yüksek kalitedeki hayvan sağlığının insan sağlığı ve refahı üzerine olumlu etkileri vurgulanmaktadır” dedi.

Bizler Gerek Toplum Gerekse De Turist Sağlığı İçin Üzerimize Düşen Sorumlulukları Yerine Getiriyoruz…
Esendal “Tek Sağlık Konsepti’nde başarının elde edilmesi için hayvan sağlığı ve refahı, gıda güvenirliği ve halk sağlığı konularında veteriner hekimlere önemli sorumluluklar düşmektedir. Üzerimize düşen sorumlulukların bilincinde olarak bizler, gerek toplum gerekse de turist sağlığı için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getiriyoruz” diye konuştu. Esendal konuşmasında ayrıca yaban kuşları ve caretta carettalara da ücretsiz hizmet vermeye başladıklarını anlattı.

Tolun: YDÜ Hayvan Hastanesi Toplum Sağlığı İle Beraber Turist Sağlığına Da Olumlu Katkı Yapacak…
KITSAB Başkanı Orhan Tolun ise ziyarette yaptığı konuşmada toplum sağlığı ile beraber turist sağlığına da olumlu katkı yapacak tam donanımlı bir hayvan hastanesini ülkemize kazandırdığı için Kurucu Rektör Dr. Suat İ. Günsel’e teşekkür etti.


Tolun: YDÜ Hayvan Hastanesi Turizmin Gelişmesi İçin Önemli Bir Kazanım…
Tolun “YDÜ geçtiğimiz yıllarda ilk üniversite hastanesini KKTC’ye kazandırmış ve ülke insanımız yanısıra Kuzey Kıbrıs’a gelecek bütün turistlere de sağlık güvencesi vermişti. YDÜ’nün son attığı bu önemli adımı ile yine bir ilki başararak turizmde son derece önemli yere sahip gıda güvenliği konusunda insiyatif üstlendiğini görüyoruz. Bu adımlar toplum sağlığımız açısından olduğu kadar turizmin gelişmesi ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşması bakımından da çok önemlidir” diye konuştu.

YDÜ’nün Ücretsiz Hizmetleri Dünya, Ülkemiz Ve Turizmimiz Açısından Son Derece Önemli…
Ülke turizmimiz açısından gerek türleri tükenmek üzere olan hayvanlar gerekse de göçmen kuşlar ve caretta caretta gibi hayvanların ülke turizmi açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Tolun, YDÜ’nün böylesine önemli bir konuda duyarlı davranarak ücretsiz hizmet vermesi Dünya, ülkemiz ve turizmimiz açısından son derece önemli bir kazanımdır” diye konuştu.