YDÜ Hayvan Hastanesi Tüm İmkanlarını Seferber Etti, Yeşil Kaplumbağa Hayata Döndürülmeye Çalışılıyor
Date Added: 21 January 2015, 13:51


Girne Güzelyalı sahilinde gönüllüler tarafından bulunan 30 yaşın üzerinde ve erkek olduğu belirlenen Yeşil Kaplumbağa( Green Turtle/ Chelonia mydas ) Yakın Doğu Üniversitesi Hayvan Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, SPOT – Kaplumbağaları Koruma Derneği üyesi Tricia Dann YDÜ Hayvan Hastanesi ile iletişime geçerek bilgi verdiği Yeşil Kaplumbağa ( Green Turtle/ Chelonia mydas ) denizden yaklaşık 25 metre içeride, kayalık bir alanda bulunan kaplumbağanın ilk kontrolleri ve yapılan analizler sonucunda uzun süre su dışında kaldığı, su kaybına, çevre ısısının düşük olmasına ve aç kalmasına bağlı olarak da letarjik (halsiz) ve anemik durumda olduğu tespit edildi.

30 yaşın üzerinde ve erkek olduğu belirlenen yeşil kaplumbağanın sahilde bulunduğu anda bir yüzgecinin kopmuş olduğu , diğer yüzgecin ise balıkçı ağları olduğu tahmin edilen bir misina ile dolanmış olduğu tespit edildi. İlk müdahale ile yaralı yüzgeç misinadan kurtarılarak, yüzgeç etrafında ve omuz hizasında şekillenen derin yaraların hızlıca tedavi başlatıldı. Yine ilk günkü muayeneler ve yapılan analizler sonucunda düşük çevre ısısına bağlı olarak vucut ısısının düşmesi dolayısıyla metabolizmanın çok yavaşladığı tespit edildi.

Açlığa ve beslenememesine bağlı olarak aşırı protein ve sıvı kaybı olduğu tespit edilen kaplumbağada kaybedilen sıvının yerine konulabilmesi amacı ile hemen damar içi ve karın içi sıvı uygulamaları başlatılırken, protein kaybına karşı ise gastrik sondalar aracılığı ile beslendiği bildirildi.

Yapılan ilk müdahalenin ve başlatılan tedavinin ardından, iç organlarda ve kemiklerde herhangi başka bir problemin olup olmadığını tespit edebilmek için röntgen, ultrasongrafi ve endoskopi yapılan kaplumbağda ciddi bir bulguya rastlanmadı.

Tedaivi sürecini ve eski sağlığını tekrar kavuşturmak adına kaplumbağa için hazırlanan havuz ve doğal ortamlar ile birlikte devam eden tedavi süreci ciddiyetini korurken, tüm hocaların yeşil kaplumbağnın eski sağlığına kavuşması ve tekrar mavi sulara dönmesi için yoğun çalışmalara ve tedavilere devam ettiği bildirildi.